Цілодобова допомога *

Чому утворюється зубний камінь?

Причини виникнення

Факторів, чому з'являється зубний камінь, безліч, але всі вони в першу чергу пов'язані з неправильною гігієною рота і зубів. Лікарі-стоматологи клініки Са-Ната, вказують на такі причини, від чого з'являється зубний камінь:

  • відсутність постійної чистки зубів;
  • неправильно проведена чистка;
  • неякісні засоби гігієни;
  • невірний вибір щітки;
  • вживання переважно м'якої їжі;
  • пережовування їжі на одній стороні щелепи;
  • порушення обміну речовин.

Також причиною, через що з'являється зубний камінь, є вроджена недостатня гладкість поверхні, коли емаль має шорстку і поріс структуру

Як формується?

Зубний камінь причини якого пов'язані з неправильною гігієною, є фізіологічним явищем. Вже через пару годин після гігієни рота на зубах формується наліт від їжі, кави та інших напоїв, а також під впливом навколишнього середовища.

Після закінчення 12 годин мікроби, присутні в нальоті, починають чинити на емаль руйнівну дію. Якщо кілька днів не чистити зуби, наліт починає поступово ущільнюватися і укріпляти. Бактерії виробляють кислоту, яка негативно впливає на зубну емаль, провокуючи розвиток карієсу.

Через ущільнення нальоту починає формуватися бляшка, яка збільшується в розмірі і призводить до запалення тканин ясен.

Клінічна картина

Камені на зубах лікування яких має проводитися своєчасно, щоб не спровокувати розвиток ускладнень, можна побачити самостійно, без будь-яких спеціальних інструментів і пристосувань.

Провести самостійну діагностику можна за допомогою йоду. У антисептичному розчині змочується ватний диск, яким протираються зуби. Наліт увійде в реакцію з розчином і буде видно на поверхні емалі, як на фотографії.

Але є і поняття внутрішнього каменю, ще більш небезпечного, ніж поверхневий. Як діагностувати і як лікувати зубний камінь внутрішнього типу, знає тільки фахівець. Тому при виявленні вапняного нальоту без візиту до стоматолога не обійтися.

Методи видалення патології

В стоматологічній клініці Са-Ната застосовуються різні методи видалення нальоту. Якщо виявлені камені на зубах як лікувати, визначає стоматолог індивідуально для кожного пацієнта, залежно від складності клінічного випадку.

Для позбавлення від патологічного нальоту використовуються наступні методики:

 

       

  1. Механічна чистка - камінь поддевается спеціальним приладом, проводиться його вишкрібання між зубами і з поверхні емалі. Спосіб ефективний, але може травмувати поверхню тканини. Сьогодні застосовується рідко.
  2. Ультразвук - за допомогою ультразвукової хвилі усуваються зовнішні і внутрішні вапняні ускладнення.
  3. Процедура проводиться під місцевою анестезією.
  4. Лазер - руйнування вапняного відкладення спрямованим променем лазера. Процедура безболісна, не вимагає анестезії. Сьогодні є найпоширенішим методом усунення каменю.
  5. Хімічне очищення - на поверхню емалі наноситься особливий препарат у вигляді гелю або пасти, в складі якого присутній луг і кислоти. Спеціальний склад агресивний по відношенню до відкладення, але безпечний і м'який для зубної емалі.

    Після видалення каменю будь-яким з цих способів, проводиться полірування зубної поверхні. Дана маніпуляція має профілактичне значення, так як допомагає попередити повторне виникнення вапнякового відкладення.

Профілактика

З'ясувавши, від чого камені на зубах з'являються, не складає труднощів визначити, які профілактичні заходи дозволяють запобігти виникненню на емалі вапнякового коричневого освіти.

Важливо якісно, ​​не менше 3 хвилин, чистити зуби, вибираючи правильну зубну щітку з досить жорсткими ворсинками, які можуть проникати в міжзубний простір. Не останнє значення відводиться вибору зубної пасти. В її складі мають бути присутні мінеральні елементи, що допомагають у зміцненні емалі.

Кожного разу після їжі рекомендується полоскати ротову порожнину водою, щоб змити частинки їжі, що залишаються між зубами і створюють сприятливе середовище для розмноження мікробів. До речі після їжі буде використання зубної нитки.

Корисна звичка - відвідування стоматолога двічі на рік, для проведення профілактичного огляду. При необхідності спеціаліст проведе професійну чистку нальоту на зубах, попереджаючи формування вапняного відкладення.

Наша клініка надає якісне лікування карієса Київ.

 

Поділитися