Цілодобова допомога *

Лікування кісти зуба

Терапевтичні методики

Коли розвинулася кіста зуб може лікуватися як консервативними методиками з використанням комплексу лікарських препаратів, так і хірургічно. Кіста на корені зуба симптоми якої були своєчасно ідентифіковані пацієнтом, лікується швидко, безопераційним методом, ймовірність рецидиву мінімальна, але вона все ж таки зберігається.

Консервативні способи

У пацієнтів з діагнозом кіста на зубі лікування, що проводиться медикаментозним шляхом, включає: чистку зубної тканини, обробку антисептичними препаратами і установку пломби. У клініці Са-Ната застосовується і такий метод консервативної терапії новоутворення, як введення в кореневий канал суспензії на основі антисептичних і загоюють препаратів з кальцієм.

Після введення суспензії на кісткову тканину здійснюється вплив електричним струмом мінімальній потужності. Цей метод дозволяє уникнути багатьох ускладнень і мінімізувати стоматологічне втручання в кісткову тканину. Коли кіста в зубі лікування можливо медикаментозне при:

  • відсутності в каналі кореня пломб, які потребують розпломбування;
  • проведеному раніше неякісному пломбуванні;
  • діаметрі кістозного освіти не більше 8 мм.

Суть медикаментозного курсу полягає у впливі на освіту дезінфікуючими засобами і препаратами, які мають руйнівну дію на капсулу. Гнійний вміст відкачується, на місце освіти кладеться спеціальна паста, що перешкоджає повторному формування патології. Після проведення всіх маніпуляцій встановлюється пломба. Пацієнт повинен пройти плановий огляд через кілька місяців.

Способи видалення

Перевага хірургічного втручання в тому, що ймовірність повторного формування патології значно менше, ніж при терапевтичному лікуванні. Полегшення настає відразу після видалення патологічного утворення.

У клініці Са-Ната використовуються як класичні методи хірургії, так і сучасні, більш лояльні по відношенню до зубної тканини. Якщо новоутворення сформувалося на кісткової тканини, або кіста на корені зуба лікування проводиться наступними способами:

  1. Лазерне видалення - безболісна і швидка процедура. Патологічне утворення видаляється, лазер загоює м'які тканини, одночасно надаючи і дезинфікуючу дію.

  2. Повноцінне оперативне втручання - проводиться в тому випадку, коли патологія надмірно запущена. Даний спосіб є найбільш надійним, ймовірність рецидиву в майбутньому відсутній.

 

 

Який спосіб лікування вибрати, визначає лікар, виходячи зі ступеня тяжкості клінічного випадку і наявності у пацієнта пломб, коронок і штифтів.

Видалення лазером - техніка проведення та переваги

Маніпуляція проводиться за певним алгоритмом:

  • з зуба знімається пломба (якщо вона є), канал розширюється;
  • в канал вводиться лазер, промінь прямує на освіту;
  • знезараження та видалення.

Переваги методики:

  • ризики занесення інфекції відсутні;
  • пацієнт не відчуває болю і дискомфорту;
  • повна і якісна дезінфекція ротової порожнини;
  • можливість збереження зубної тканини в цілісності;
  • відсутність ризиків ускладнень;
  • мінімальна тривалість загоєння і відновлення.

Недолік лазерного видалення - висока вартість.

Хірургія

Якщо вразила зуб кіста лікування нерідко може бути проведено тільки хірургічним методом, при наявності наступних показань:

  • наявність в каналі штифта;
  • наявність коронки;
  • діаметр новоутворення від 8 мм і більше;
  • інтенсивний біль у пацієнта і великий набряк на тканинах.

Способи хірургічного видалення:

  1. Цистектомія - складна, але сама надійна техніка. Резекція проводиться разом з видаленням пошкодженого кореня. Рана зашивається, дезінфікується, якщо зуб однокореневі - ставиться пломба, в разі многокорневого - проводиться видалення.
  2. Цистотомія - видалення переднього боки кістозного освіти. Показання - великий розмір освіти, який влучив у нижню щелепу, або руйнування пластинки неба. При цьому зберігається зуб кіста знову не з'явиться.
  3. Гемісекція - є найпростішим методом, в ході операції видаляється кіста разом із зубом, який вона вразила.

Недостатки любых оперативных вмешательств заключаются в длительном восстановительном периоде. Пациент некоторое время не сможет принимать твердую пищу, будет испытывать некоторый дискомфорт и болезненные ощущения. После операции может потребоваться несколько визитов к стоматологу для повторной антисептической обработки ротовой полости.

Також у нас є ортопедія в стоматології і хірургія зубів, рекомендуємо ознайомитися.

Поділитися