Цілодобова допомога *

Причини стоматологічних проблем

У гестаційний період відбувається фізіологічне зниження імунітету, підвищується патогенність мікроорганізмів в ротовій порожнині, здатність проникнення їх в організм зростає. Гормональний збій викликає хронічний запальний процес в тканинах ясен, демінералізації дентину.

Згідно зі статистикою, лікувати зуби вагітним необхідно в 77-78% випадків. Жінки перебувають в такій ситуації через відсутність в більшості робочих колективів планової стоматологічної перевірки, низького фінансового статусу, поширеною серед слабкої статі «дентофобія».

На частоту виникнення патологій впливають:

  • вік жінки;
  • кількість перенесених раніше пологів;
  • термін гестації;
  • наявність акушерських обтяжень, токсикозу.

Відсутність освітньої діяльності в стоматології привів до того, що багато майбутні матусі не знають, чи можна лікувати зуби під час вагітності, і завдають шкоди не тільки своєму здоров'ю, а й організму малюка.

Лікувати зуби під час вагітності, якщо цього не зробили до неї, не тільки можна, а й вкрай важливо, тому що санація порожнини рота:

перешкоджає прогресуванню патології;
виключає ризик загострення хронічних захворювань;
знижує можливість внутрішньоутробної інфекції;
зменшує ризик дородових, післяпологових ускладнень;
забезпечує профілактику патологій молочних зубів майбутньої дитини.

Перераховані «плюси» дають вичерпну відповідь на побоювання прекрасної статі в відношенні, чи можна лікувати зуби при вагітності

Види патологій ротової порожнини

При обстеженні майбутніх матусь найчастіше виявляються:

  • карієс;
  • гінгівіт.

Починаючи з 2-3 тижнів у жінок з нормальним перебігом гестації виявляються ознаки запалення ясен - «гінгівіт вагітних». Він супроводжується неприємним запахом з рота, кровоточивість, почервонінням, припухлістю ясен. Майбутня матуся починає не так ретельно дотримуватися гігієни, боячись проявів захворювання і погіршуючи стан.

Допустимі методи терапії

У гестаційний період організм мами має тісний зв'язок з розвиваються плодом. Деякі лікарські препарати, діагностичні методики надають мутагенну дію, тому актуально хвилювання з приводу того, чи можна при вагітності лікувати зуби, і які препарати дозволені в цей період?

При видаленні нервів, хірургічному втручанні використовується місцеве знеболення. Лікувати зуби при вагітності за допомогою знеболюючих ліків дозволяється, оскільки анальгетики, які використовуються в стоматології в наш час, не впливають на серцеву функцію матусі і малюка. Крім того, їх дія обмежена за часом (не більше 6 годин). В уколах немає адреналіну, який би міг мати негативний вплив на серце, м'язову тканину бронхів і кишечника, матки.

Професіонали радять відмовитися від рентген-діагностики. Якщо без неї не можна обійтися, рекомендується звернутися в клініку, оснащену радіовізіографи. З використанням даної апаратури можна лікувати зуби при вагітності, адже рівень опромінення у них в 10-15 разів нижче, ніж у старих рентгенівських установок.

Можна лікувати зуби вагітним з використанням лікарських засобів, стоматологічного обладнання та пломбувальних матеріалів без ризику нашкодити майбутній дитині. Однак фахівці рекомендують відкласти на час протезування, ортодонтичне вплив.

Час звернення

На сьогоднішній день відсутні схеми профілактики і терапії стоматологічних проблем в гестаційному періоді. Отже, як лікувати зуби вагітним, знають тільки досвідчені і висококваліфіковані фахівці. Їх необхідно шукати, якщо виникне потреба.

Коли патологія негостра - має сенс почекати. Кращим періодом, коли лікувати зуби при вагітності, щоб це було безпечно для матусі і малюка, вважається 2 триместр. В цей час закладка з формуванням основних структур зародка вже сталася, і ймовірність наслідків практично відсутня.

Щоб жінка не турбувалася, чи можна лікувати зуби вагітним, професійна гігієна порожнини рота проводиться за весь термін не менше 3 разів. Більш детально дізнатися від професіоналів, як лікують зуби вагітним можливо, зателефонувавши за номерами на сайті клініки Са-Ната.

Поділитися