Цілодобова допомога *

Елайнери

Сучасна ортодонтія на сьогодні здатна багато на що: на виправлення прикусу в абсолютно будь-якої складності та будь-якому віці, враховуючи не тільки зовнішню естетику зубного ряду, але й функціональність щелеп, асиметрію обличчя, правильність дикції й так далі. Коли прикус правильний, формується рівномірне та симетричне навантаження на щелепи. За допомогою виправлення прикусу можна уникнути фактор стирання емалі, утворення сколів та тріщин, можна також уникнути можливе випадіння зубів і навіть змінити риси обличчя. З цього випливає, що ортодонтичне лікування - це не тільки про естетику, але й про здоров'я в цілому. Тому ортодонтичним питанням потрібно займатися і не ігнорувати цей момент.

Сфера стоматології ніколи не стоїть на місці, а мережа стоматологічних клінік “Са-Ната” завжди йде в ногу з часом та завжди в курсі останніх новинок і розробок.

Елайнери

Альтернатива брекет-системі – елайнери все більше і більше набирають обертів своєї популярності. Наскільки вони ефективні, які особливості використання, які переваги мають і чому їх обирають з метою виправлення прикусу, розповіли нам наші ортодонти, а ми ділимося з Вами в цій статті.

Елайнери – це знімні ортодонтичні капи зі спеціального гнучкого антиалергенного пластику, з прозорою текстурою, внаслідок чого вони зовсім непомітні на зубах. Прозорі капи не відчуваються при носінні, не доставляють дискомфорту та не змінюють Вашу дикцію під час розмови. Їх необхідно носити увесь день та під час сну. Елайнери можна вільно знімати під час чищення зубів та прийому їжі.

Прозорі капи виготовляються за результатом спеціальної комп'ютерної програми, яка заздалегідь прораховує індивідуальну динаміку Ваших зубів до кінцевого майбутнього результату та ділить те чи інше становище на фази. Кожен набір елайнерів – це певна фаза положення зубів. У середньому для ефективного ортодонтичного лікування пацієнту необхідно змінити приблизно 25 пар кап, які необхідно замінювати кожні 14 днів. Але перші результати лікування помітні вже за кілька тижнів!

Як усе відбувається?

  1. Діагностика. Як і будь-яке інше стоматологічне лікування, все починається з детальної діагностики. У цьому випадку використовується 3D-комп'ютерна діагностика за допомогою інтраорального сканера “Primescan Sirona”. Жодні зліпки вже не потрібні, а сам процес сканування займає максимум 5-10 хвилин Вашого часу.
  2. План лікування. Складання плану лікування ґрунтується на отриманому скануванні з візуалізованим кінцевим результатом у форматі 3D-моделі. Як говорилося раніше, комп'ютер прогнозує подальше положення зубів у певні періоди часу до отримання кінцевого результату, розбиває цей процес на фази та до кожної такої фази розробляється індивідуальна пара кап, яка призначена для регулярної зміни 1 раз на 2 тижні. Мережа “Са-Ната” самостійно виготовляє прозорі капи у своїй власній цифровій зуботехнічній лабораторії “Са-Ната Династія”. Ми обираємо найякісніші матеріали, контролюємо кожен процес виготовлення конструкцій та працюємо виключно з найсучаснішим інноваційним обладнанням, виробники якого є світовими лідерами ринку.
  3. Затвердження та виготовлення. Одним із багатьох плюсів елайнерів є те, що відразу зрозуміло, який буде результат Вашого лікування, а також скільки часу на це буде потрібно. Готова модель майбутньої усмішки мрії затверджується спеціалістом та пацієнтом і після цього починається виготовлення кап. У процесі наступного візиту до ортодонта Ви отримуєте на руки кілька пар кап на пару місяців вперед. Фахівець також розповідає про рекомендації щодо використання та догляду, навчить Вас як одягати та знімати елайнери тощо.
Як усе відбувається?

Чому варто обирати елайнери?

Чому варто обирати елайнери?
  • Цілком непомітні на зубах, навіть при розмові
  • Методика домашньої гігієни не змінюється
  • Швидке звикання пацієнта та комфорт у щоденному використанні
  • Можна відразу побачити спрогнозований кінцевий результат лікування
  • Елайнери здатні вирівнювати як один / кілька зубів, їх нахил, так і увесь зубний ряд
  • Відсутні екстрені необхідні візити до стоматолога, як, наприклад, термінові відвідування через зламану дугу або відклеєний один з брекетів.
  • Елайнери є абсолютно антиалергенними
  • Через те, що капи мають дуже щільне прилягання до поверхні зуба, відсутній фактор подразнення слизової та ясен
  • Внаслідок того, що капи знімні, можна не змінювати кардинально свій раціон звичного харчування – це дуже зручно

У деяких індивідуальних випадках кріплять спеціальні атачменти - кріплення, які своєю чергою служать як "важелі" тиску та додатково допомагають елайнерам переміщати у потрібному напрямку зуби. Так само як і з брекетами, після пройденого ортодонтичного лікування за допомогою елайнерів необхідне встановлення індивідуальних ретейнерів. Ретейнер служить як "страховка" від подальшого розходження зубів, адже зуби рухаються постійно протягом усього нашого життя.

Безумовно, лікування за допомогою елайнерів вимагає дисципліни та системності, інакше успішного результату не досягти.

Що потрібно знати про елайнери?

  • Капу необхідно використовувати 20-22 години на добу, тобто цілий день і під час сну. Під час їди та чищення зубів капу дозволено знімати. Воду в елайнерах пити дозволяється.
  • Гарячі напої в капі пити не можна.
  • Для чистки зубів потрібно зняти елайнери, почистити зуби як і зазвичай та одягнути елайнери назад. Чистити капи так само легко: просто використовуйте ту саму зубну щітку та пасту.
  • Не можна мити елайнери в гарячій воді через те, що вони можуть змінювати свою форму. Найкраще використовувати воду кімнатної температури.
  • Бажано не користуватися жувальною гумкою під час носіння елайнерів.
  • Кожні 14 днів необхідно змінювати пару індивідуально виготовлених кап
  • Рекомендується відвідувати свого ортодонта на огляд та для відстежування динаміки лікування 1 раз на 6 тижнів.
  • Ваш фахівець видасть Вам спеціальний бокс для зберігання елайнерів. Знімати та надягати капи рекомендується чистими руками.
Що потрібно знати про елайнери?

У яких випадках призначають елайнери?

У яких випадках призначають елайнери?
  • Щелепа, що випирає вперед
  • Наявність значних щілин між зубами
  • Повернутий зуб або кілька зубів у неправильний бік
  • Скупченість зубів
  • Наростання зубів один на одного

Які протипоказання до використання елайнерів?

  • Наявність зубів, що знаходяться на стадії прорізування
  • Наявність значного зубного каменю
  • Гостра стадія пародонтозу
  • Наявність певних неврологічних захворювань
  • Наявність тяжких хронічних захворювань у пацієнта

Самостійно визначитися у виборі елайнерів або брекетах не вийде, оскільки кожна клінічна ситуація пацієнта дуже індивідуальна. Тут потрібна детальна діагностика та професійна оцінка фахівця, а іноді навіть кількох спеціалістів. Наприклад, у нас в клініці у парі часто працюють ортодонт із гнатологом. Це робиться для того, щоб обрати максимально ефективний метод лікування та виключити усі ускладнення та невдачі.

Елайнери вирівнюють як весь зубний рад, так і неправильне положення одного чи кількох зубів. Але з сильними деформаціями щелепи здатна впоратися лише брекет-система. Тому елайнери підійдуть не всім. Щоб це з'ясувати – рекомендуємо Вам відвідати наших досвідчених ортодонтів на консультацію та огляд. Фахівець детально вивчить Вашу клінічну картину і завдяки комплексному підходу в лікуванні у клініці “Са-Ната” для Вас професійно підберуть усі можливі шляхи розв’язання проблеми. Для “Са-Ната” немає невирішених питань та складних завдань!

Поділитися