Цілодобова допомога *

Що таке кіста зуба?

Причины формирования

Кіста на зубах виникає по ряду наступних причин:

  • травми зубної тканини;
  • інфекційне зараження зубного каналу;
  • хронічні хвороби носоглотки - риніт, тонзиліт, гайморит;
  • пародонтит і періодонтит - запалення околозубних тканин;
  • пульпіт - запалення в нервовому зубному пучку;
  • формування запалення під зубної коронкою;
    карієс.

Ризик розвитку патології збільшується при пригнобленої імунній системі, скрутному виході з ясен зуба мудрості.

Кістозне освіту може з'явитися на корінних і у маленьких дітей на молочних зубах. Відомі випадки діагностування кісти у новонароджених дітей, які в багатьох випадках можуть бути прийняті за прорізування молярів.

У новонароджених новоутворення не лікуються, вони розсмоктуються самостійно через тертя ясен. З огляду на той факт, що кісту у малюків самостійно не ідентифікувати, батькам рекомендується відвідати дитячого стоматолога в клініці Са-Ната під час початку прорізування у дитини першого моляра.

  • Види патології з урахуванням причин формування:

    прорізування - формується в дитячому віці від 7 до 10 років;
    ретромолярній - важкий вихід зуба мудрості;
    зубосодержащей або фолікулярна - потрапляння в зубної зачаток інфекції;
    первинна - порушене розвиток зубної тканини;
    радикулярная– кіста корня зуба.

Кіста може виникнути на місці видаленої зубної тканини, даний вид патології називається резидуальних.

Особливості резидуальной кісти

Основна причина появи новоутворення після резекції зубної тканини - неякісна обробка стоматологічного інструменту, через що відбувається інфікування м'яких тканин. Інфекційне зараження може виникнути через недотримання пацієнтом гігієнічних правил після процедури.

Для попередження інфікування після видалення завжди призначаються препарати антибактеріальної спектра дії.

Кінічна картина

Зуб з кістою виявляється не відразу. На початковій стадії формування будь-які ознаки і прояви відсутні. Рідко симптоми кісти зуба можуть проявлятися невеликим дискомфортом і легкими болючим відчуттями під час перетравлення їжі, якщо шматочок їжі потрапив на хворе місце.

Кіста під зубом дає про себе знати тільки при збільшенні її розміру, коли новоутворення починає тиснути на нервові закінчення і викликати хворобливі відчуття.

Ознаки кісти зуба:

  • Біль, носить ниючий і тягне характер, з поступовим посиленням інтенсивності. Особливість цього болю в тому, що її неможливо купірувати препаратами знеболюючої дії: вони або зовсім не допомагають, або дають незначний і короткочасний ефект.
  • Спочатку біль з'являється тільки під час пережовування їжі, в міру розвитку новоутворення вона присутня постійно.
  • Набряк - ясна червоніє, опухає, стає гарячою. Разом з яснами опухає і щока.
  • Підвищення температури тіла - виникає внаслідок інфекційного зараження.

Підвищення температури спостерігається не відразу, збільшується вона поступово. Разом з температурою погіршується загальний стан, з'являється млявість і сонливість, ломота в суглобах і м'язах.

Через запалення ясен і формування набряку біль посилюється і починає віддавати в голову. Хворобливі відчуття вражають всю сторону особи, на якій знаходиться кістозне освіту. Пізні симптоми дозрілого новоутворення - флюс і формування гнійного вогнища.

Кіста над зубом проявляється швидше, ніж внутрішній вид патології. Це пояснюється тим, що людина постійно травмує новоутворення під час пережовування їжі, тому його дозрівання і нагноєння відбувається швидше.

При ослабленому імунітеті накопичення гною відбувається інтенсивніше. Спочатку з'являється незначна біль, яка раптово стає нестерпним, різко збільшується температура тіла.

Чим небезпечна кіста?

Новоутворення збільшується в розмірі, приводячи до руйнування м'яких і кісткової тканин. Запалення кісти зуба стає причиною таких захворювань, як остеомієліт і періостит. Наявність кістозного новоутворення в подальшому призводить до:

  • розвитку абсцесу;
  • формування на шиї флегмони;
  • сепсису;
  • перелому кісток щелепи в результаті руйнування її кісткової структури.

Єдиний спосіб попередити важкі ускладнення - своєчасне звернення до стоматолога клініки Са-Ната при виникненні перших ознак кістозного освіти і проведення відповідного лікування. Кіста - серйозна патологія, яка може коштувати пацієнту життя.

Також в нашій клініці цілком за прийнятними ціна на брекети і вініри на зуби.

Поділитися